Nieuws

Zondag 4 januari: Amsterdam Youth Indoor – deelname Veerhuys F1

By januari 3, 2015 No Comments

Onderbouw amateurclubs spelen kwalificatietoernooien Amsterdam Youth Indoor van Ajax

AFC Ajax organis20150104-Ajaxeert op 2 ,3 en 4 januari kwalificatietoernooien voor de U8,U10 en U9 van haar samenwerkende amateurclubs, welke uiteindelijk toegang geven tot het grootschalige zaalvoetbalevent Amsterdam Youth Indoor. Net als tijdens de Hoofdtoernooien van zaterdag 10 en zondag 11 januari vindt het spektakel plaats in de Amstelhal van evenementencentrum Borchland, dat gelegen is naast Ajax opleidingscentrum De Toekomst.

Binnen de nieuwe opleidingsvisie van Ajax wordt het spelen op diverse ondergronden en in kleine ruimtes gestimuleerd (straat- en zaal) als een effectieve manier om de basistechniek en handelingssnelheid te verbeteren. De technisch verantwoordelijken zijn er van overtuigd dat zaalvoetbal bijdraagt aan de ontwikkeling tot een betere veldvoetballer, zeker bij de pupillen.

Vanuit de wens het zaalvoetbal een serieuze plek te geven binnen de ontwikkeling van de voetballer is een samenwerking ontstaan tussen AFC Ajax en KNVB zaalvoetbal. Ook bij deze kwalificatierondes wordt dit weer zichtbaar o.a. door de deelname van de U9 teams van de eredivisionist Veerhuys.

Programmaboekje Amsterdam Youth Indoor toernooi

Tijdens deze Onderbouw toernooien strijden ongeveer 400 pupillen met hun team om een plek in de Hoofdtoernooien. Ook de pupillen van Belgische amateurclubs spelen in de kerstvakantie hun eigen kwalificatietoernooien voor Amsterdam Youth Indoor. Hieraan nemen ongeveer 600 pupillen deel.

De nummers 1 t/m 3 van ieder kwalificatietoernooi verdienen een ticket voor de hoofdtoernooien. Hierbij sluiten uiteindelijk ook de Nederlandse, Belgische en Engelse BVO’s aan. De hoofdtoernooien van Amsterdam Youth Indoor vinden plaats op 10 en 11 januari en zijn  open toegankelijk voor de liefhebbers van het pupillen- en zaalvoetbal.

Ajax is op zaterdag 10 en zondag 11 januari gastheer van Amsterdam Youth Indoor, een serie internationale zaalvoetbaltoernooien voor de jongste jeugd (F- en E-pupillen). Het project wordt georganiseerd in samenwerking met de KNVB, de Voetbalfederatie Vlaanderen, de Belgische Pro League, de Premier League, evenementencentrum Borchland en voetbalactiviteitenorganisator Talent Goals.

Ajax zet in op zaalvoetbal

20150104-Ajax1

Zaterdag 10 januari komen de beste E-pupillen (U10) in actie in de Amstelhal van Borchland, pal naast De Toekomst. Op zondagochtend volgen de eerstejaars F-jes (U8). Het drieluik wordt zondagmiddag afgesloten door de tweedejaars F-pupillen (U9). Naast Ajax nemen o.a. deel de vertegenwoordigende elftallen van Anderlecht, Feyenoord, PSV, KRC Genk, KAA Gent, Everton, Southampton, Reading, KSC Lokeren, Waasland-Beveren, Sparta Rotterdam en FC Utrecht. Voorafgaand, van 2 tot en met 4 januari, strijden de partnerclubs van Ajax om drie beschikbare tickets per leeftijdscategorie. Hetzelfde gebeurt in Vlaanderen, door middel van een serie kwalificatietoernooien in de kerstvakantie.

Hierdoor ontstaat een uniek deelnemersveld van de beste BVO- én amateurteams uit Nederland en België, aangevuld door een drietal mooie clubs uit Engeland. In totaliteit nemen ruim 130 teams deel aan de kwalificatierondes en 42 teams aan de hoofdtoernooien. Hiermee is Amsterdam Youth Indoor in recordtempo uitgegroeid tot het grootste zaalvoetbalevenement voor pupillen in de Benelux.

Ajax zet in op straat- en zaalvoetbal bij de jeugd.

Hoofd jeugdopleiding Wim Jonk ziet Amsterdam Youth Indoor als een unieke kans voor de jongste jeugd om zaalvoetbal op het hoogste niveau te beleven. ,,Ik was zelf altijd blij als ik in de zaal mocht voetballen. Het is leuk, spectaculair en goed voor je vaardigheid. Dit initiatief past ook binnen onze plannen voor de verbetering van onze opleiding én het bredere jeugdvoetbal. Onze onderbouw spelers trainen al één of twee keer per week op het parkeerterrein of binnen in de hal bij Borchland. De F- en E-jeugd doen ook mee aan een zaalvoetbalcompetitie doordeweeks. Zo’n groot internationaal toernooi is natuurlijk de slagroom op de taart. Het is fantastisch dat die gasten zoiets op jonge leeftijd mogen meemaken. En dan ook nog eens in eigen huis. Een rijke Amsterdamse wintertraditie van zaalvoetbal voor de jeugd wordt nieuw leven ingeblazen en dat lijkt me een goede zaak. Dat deze toernooien tot stand zijn gekomen via internationale samenwerking maakt het extra bijzonder”.

Jonk vervolgt: ,,Op De Toekomst werken wij vanuit het Plan Cruijff en onze visie als jeugdopleiding. Je moet ook oog hebben voor de realiteit van vandaag de dag. De jeugd speelt steeds minder op straat, daar kun je niet omheen. Dat zien we jammer genoeg ook terug bij het niveau van het jeugdvoetbal: over de gehele linie nemen de basistechniek en motorische vaardigheden af. Maar het moderne voetbal in de top vraagt juist om snel handelen onder grote druk, in steeds kleinere ruimtes. Dan moet je dus ergens compenseren. En je moet antwoorden vinden op die trends in de omgeving. Daarom zetten wij nu in op straat- en zaalvoetbal en kleinere ruimtes. Ajax heeft de Twin Games opgezet en toegelicht bij de KNVB en andere BVO’s. Dat loopt nu via pilot competities en is succesvol. We hopen dat uiteindelijk alle pupillen in Nederland in de juiste ruimtes gaan spelen, met de juiste balmaat, etc. De jongste jeugd moet je maximaal spelplezier bieden en optimale omstandigheden om te ontwikkelen. Dat gebeurt nu niet of te weinig.”

De link naar het recente KNVB congres over de toekomst van het Nederlandse voetbal is snel gelegd. Jonk, één van de sprekers in Utrecht, benadrukt het belang van hervormingen: ,,Om het Nederlandse voetbal te verbeteren moet je beginnen bij de basis. Iedereen weet: dat is de jeugdopleiding. Maar de basis van de basis is het amateurvoetbal. En dan vooral het pupillenvoetbal. Dan praat je dus over hoe ontwikkel je de basisvaardigheden, want daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. En bij die jongste gasten moet je de liefde voor het spel overbrengen. Dus geef ze de juiste prikkels en laat ze voetballen binnen de juiste kaders. Daarna komt de vraag hoe ontwikkel je het individu binnen je eigen opleiding. Nederland heeft lang voorop gelopen, maar we zijn ook hier en daar uit de bocht gevlogen en ingehaald door andere landen. Bijvoorbeeld met die ruimtes. Maar ook hoe we kijken naar het zaalvoetbal. Daar is te lang negatief over gesproken. Ondertussen zeggen spelers als Messi, Ronaldo, Iniesta en Neymar: ik heb veel baat gehad bij het spelen in de zaal. Ik herken dat wel vanuit mijn eigen jeugd: zaalvoetballen heeft mij geholpen een betere veldvoetballer te worden. Maar Ajax pakt nu dus zijn rol. Wij hebben het gevoel dat onze verantwoordelijkheid niet eindigt bij de poorten van De Toekomst. Dus zetten wij nu dingen op de agenda. Dat is natuurlijk in ons eigen belang, want wij zijn afhankelijk van een goede instroom en vaardige spelers. Maar net zo goed is het een morele plicht. Wij zijn Ajax en we moeten doen wat we kunnen om de kwaliteit van het Nederlandse voetbal te verbeteren.”

De drie hoofdtoernooien van Amsterdam Youth Indoor zijn openbaar toegankelijk en vinden plaats op zaterdag 10 en zondag 11 januari, vanaf 09.00u , in de Amstelhal van Borchland: www.borchland.nl. De Nederlandse kwalificatietoernooien spelen zich af op dezelfde locatie, op vrijdag 2 (U8), zaterdag 3 (U10) en zondag 4 januari (U9). De Vlaamse amateurclubs kunnen zich kwalificeren via toernooien in Eeklo (20 december), Hasselt (20 december) en Sint-Katelijne-Waver (28 december).

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: KNVB