NieuwsVeerhuys 1

Veerhuys haalt talenten terug

By mei 20, 2015 No Comments
akkermanUit het NHD Door Vincent Schot – 19-5-2015, 21:31 

HOORN – De zaalvoetballevens van Barry de Wit en Youri Akkerman vertonen veel parallellen. Hun eerste balletje trapten de spelers uit respectievelijk Beets en Zwaag bij Veerhuys, maar beiden zijn toch vooral producten van de jeugdopleiding van FC Marlène. De club uit Heerhugowaard verruilen zij deze zomer weer voor het oude nest.

Ook de reden voor hun overstap vertoont sterke gelijkenissen: beiden willen minuten maken in een eerste team. Als tweede keeper achter de onomstreden eerste keus Peter Rozenbeek ziet De Wit (20) deze kans voorlopig niet komen in sporthal De Waardegolf. Voor zijn maatje Akkerman (18) zijn zelfs wekelijkse minuten in het tweede nog ver weg.

Tweede keeper

,,Dit was mijn tweede seizoen in de selectie’’, vertelt De Wit. In het eerste jaar was ik derde keeper achter Dave Stet en dus achter Peter. Toen Dave vorig jaar naar Veerhuys vertrok (en nu naar Hovocubo verkast, red.) werd ik tweede keeper. Peter is misschien dan wel 35, maar nog zo’n klasbak dat hij nog jaren mee kan. Hij besteedt veel aandacht aan mij en ik heb absurd veel van hem geleerd dit jaar, maar ik wil gewoon wekelijks spelen.’’

Speeltijd delen

Als tweede keeper deed De Wit dit afgelopen seizoen in het tweede, een ploeg die uitkomt in de eerste divisie, het niveau waarop Veerhuys ook gaat acteren nu het is gedegradeerd uit de eredivisie. ,,Waarom dan toch deze stap? Bij FC Marlène komt er komend seizoen weer een derde keeper bij, daar moest ik mijn speeltijd in het tweede mee gaan delen’’, zegt de goalie die afgelopen seizoen nog met Jong Oranje speelde tegen Jong Slowakije.

Voor Akkerman zit het net even anders met zijn gebrek aan speeltijd. ,,Ik ben komend jaar eigenlijk pas tweedejaars A, maar wil de stap naar de senioren maken. Merk dat ik daar aan toe ben. Dit heb ik aangegeven bij FC Marlène – waar ik wel al speeltijd heb gehad in het tweede – maar het was niet bespreekbaar.’’

Stappen maken

En dus gaf ook de voetballer die liefst van achteruit de lijnen uitzet gehoor aan de lokroep uit Hoorn. Dat Veerhuys anderhalve week geleden verplicht een stapje terug moest doen, komt hem niet slecht uit, bekent hij. ,,Vooral fysiek moet ik nog stappen maken. Bij de A’tjes is dit geen probleem, maar de eredivisie had ik nu echt nog niet aangekund. Nu kan ik in de eerste divisie wennen aan het spelen bij de senioren en dan meegroeien naar het niveau van de eredivisie. Daar verwacht ik over twee jaar overigens in te spelen. Gooyers wil direct terugkeren op het hoogste niveau en ik denk dat we daar de selectie ook voor hebben. Veerhuys had al goede spelers en als de andere jongens komen waar de trainer mee praat helemaal.’’

Prijzen

Het vooruitzicht op meer minuten en de kans op het spelen om de prijzen trok de twee uiteindelijk over de streep. Gemakkelijk was de keus echter niet, onderstrepen de twee meer dan eens. ,,Ik heb een geweldig tijd gehad in Heerhugowaard. Heb er bovendien alles gewonnen wat er te winnen valt’’, vertelt Akkerman, die dit seizoen met zijn ploeg nog de landstitel prolongeerde.

,,Bij Marlène heb ik bovendien veel vrienden gemaakt in de loop der jaren’’, vult De Wit hem aan. ,,Maar goed, ik wil het hoogste bereiken en daarom moet ik voor mezelf kiezen. Een paar dagen nadat Gooyers belde om mij te polsen zei Youri dat hij de overstap naar Veerhuys ging maken en dat hij hoopte dat ik ook zou gaan. Dat maakte de beslissing net weer wat gemakkelijker.’’

20150520-NHD-Veerhuys