NieuwsVeerhuys 1

’Nieuw zaalvoetbalmerk’ Hovocubo/Veerhuys’

By juni 5, 2024 No Comments

HOORN 

Als de fusie tussen Hovocubo en Veerhuys volgend seizoen is afgerond, moet er een nieuw, regionaal en sterk zaalvoetbalmerk ontstaan, onder een nieuwe naam.

Bron: NHD – Gideon Smit

Na de zomer gaan de twee Hoornse clubs onder één vlag (Hovocubo/Veerhuys) voetballen. Het voorgenomen huwelijk tussen de eredivisionisten is in slechts een paar weken tijd beklonken. Er was te weinig tijd om vóór het nieuwe seizoen een officiële fusie aan te gaan. Komend seizoen is sprake van een koppeling tussen de twee partijen. De formele samenvoeging zal medio 2025 plaatsvinden.

Het plan tot die fusie komt uit de koker van Jalmar Fasten. Als nieuwe eigenaar van sporthal De Vredehof polste hij bij Paul Walkeuter, de beoogd nieuwe voorzitter van Hovocubo, of beide Hoornse zaalvoetbalclubs samen wilden gaan. Dat balletje is gaan rollen nadat Walkeuter was begonnen om een nieuwe koers voor Hovocubo uit te stippelen, zegt bestuurslid Tineke Diaz. ,,We wilden met de club terug naar de basis, met een regionaal karakter én terug naar De Vredehof als thuishal.”

Twee zaalvoetbalclubs in een sporthal, dat vergt aanpassen. Denk aan trainingstijden, opslagruimte van de eigen spullen, het ophangen van de sponsordoeken. Met de fusie/koppeling zijn die problemen in één klap van tafel geveegd.

Hoewel het toekomstperspectief van topsport binnen Hovocubo – na het aangekondigde vertrek van coach Sander van Dijk en de vrijwel voltallige selectie – vertroebelde, is dat niet de reden voor de fusie. ,,Ik had het prima gevonden als we met de club op een lager niveau hadden gespeeld”, zegt Diaz.

,,Het team valt nu weliswaar uit elkaar, maar de club zou hoe dan ook blijven bestaan. Er was geen paniek. We waren al bezig met het tweede team, dat maar net promotie naar de eerste divisie misliep, te versterken.”

Waarom Hovocubo dan toch voor een fusie koos? ,,Omdat het balletje door een neutraal persoon werd opgegooid”, meent Diaz. ,,Daardoor zijn de twee verenigingen erover na gaan denken. Ik denk dat Veerhuys er al eerder klaar voor was dan wij. Maar het proces is vervolgens vliegensvlug gegaan. Beide partijen waren klaar om concessies te doen.”

,,Wij waren er snel uit”, bevestigt Adri Papa, voorzitter van Veerhuys. ,,Wij hoefden er niet te lang over na te denken. Waarom? Ik zie één grote West-Friese ploeg. Dit moeten we nu doen omdat de concurrentie niet stil zit.”

Licentie

Hovocubo/Veerhuys gaat verder op de licentie van Hovocubo. ,,We hadden ook een schijnfusie kunnen doen en onze licentie verkopen”, schetst Papa de andere mogelijkheid. ,,Maar dat hebben we niet gedaan. Ik word een dagje ouder (Papa is 69 jaar, red.) en Veerhuys is maar een eenvoudig clubje. Deze fusie zorgt voor meer bestuursleden, meer vrijwilligers. En, veel belangrijker: het zorgt voor een besparing op de kosten, zoals trainers en busreizen. Het geld klotst bij Veerhuys niet tegen de plinten op, hoor.”

De basis van het eerste team zal grotendeels bestaan uit de huidige selectie van Veerhuys. Stan van der Wal is de enige Hovocubo-speler die koppeling meemaakt. Stefan Dol (VVS’46) en Jorg Ooievaar (wereldreis) zeggen de eredivisie vaarwel, en Lars Mettivier Meijer gaat naar ZVV Zwaag. Veerhuys had voor het volgend seizoen Khalid Elbaz al aangesteld als trainer. Hij wordt in De Vredehof de eerste eindverantwoordelijke voor de gezamenlijke selectie. Na de formele fusie krijgt de club een regionaal sterke naam.

Diaz meent dat de beide clubs elkaar gaan versterken. ,,Veerhuys heeft veel know-how op het gebied van opleiden, wij hebben meer ervaring met het organiseren van grote wedstrijden. Beide verenigingen hebben een rijke historie. Die geschiedenis blijven we koesteren. We nemen een jaar de tijd om te reorganiseren, daarna willen we een nieuw merk zijn. Met een nieuwe naam en een West-Fries gezicht.”