NieuwsVeerhuys 1

Meningen verdeeld over opzet eredivisie zaalvoetbal: Een hoger niveau, meer spanning, of juist niet?

By juni 3, 2020 No Comments

Archieffoto

Bron: NHD – Kevin de Vries

HOORN

Met zestien teams in plaats van twaalf en een geheel nieuwe competitieopzet verandert er na de zomer veel in de eredivisie van het zaalvoetbal. De vernieuwingen moeten voor meer spanning zorgen en het niveau van het Nederlandse zaalvoetbal omhoog krikken. ,,Voor de professionalisering van het zaalvoetbal is dit een goede stap”, stelt Hovocubo-trainer Sander van Dijk. Veerhuys-trainer Antoine Gooyers is het niet met zijn collega eens en noemt het ’een wassen neus’.

In de vernieuwde opzet spelen alle teams in de eerste fase twaalf wedstrijden. Dit betekent dat niet ieder team tegen elkaar speelt. Hiervoor zijn vier groepen gemaakt op basis van de ranking van de laatste negen seizoenen. Door middel van loting wordt elk team gekoppeld aan drie teams uit iedere groep. Na afloop van de eerste reeks, speelt de bovenste helft van de rangschikking voor een plek in de play-offs en de onderste helft strijdt tegen degradatie. In deze tweede fase spelen de ploegen twee keer tegen elkaar, dus veertien wedstrijden. De teams nemen de helft van hun punten uit de eerste reeks mee.

De nummers een en twee van de kampioenspoule plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finale, de ploegen die derde, vierde en vijfde eindigen voor de kwartfinale. De nummers zeven en acht strijden met de winnaar van de degradatiepoule om de laatste plek in de play-offs. ,,Er worden straks veel meer belangrijke wedstrijden gespeeld’’, stelt Van Dijk. ,,Zo krijg je op het einde van de reguliere competitie geen wedstrijden waar niets meer op het spel staat.’’

Door de nieuwe opzet bestaat de kans dat Hovocubo geen derby speelt tegen Veerhuys, maar het kan ook zijn dat ze voor de play-offs drie keer tegenover elkaar staan. Nieuw zijn ook de vier speelrondes op zondag. ,,Spelers moeten dan een keuze maken voor het veld of de zaal en ik denk dat dit de kwaliteit van het zaalvoetbal een impuls geeft. Ik vind het een goede zaak voor de sport.”

Gooyers is absoluut niet blij met het plan. ,,De wedstrijden tegen Hovocubo. Daar doen de jongens het voor. Straks spelen we maar één keer of misschien wel helemaal niet tegen die ploeg. In plaats daarvan spelen we thuis tegen bijvoorbeeld Leek. Daar zit een supporter niet op te wachten. In mijn ogen gaat het niveau er ook echt niet op vooruit met meer teams. Ik zie alleen BE’79 als aanwinst. Ook voetballen op zondag zie ik niet zitten. Dan moeten mijn jongens van Hollandia straks misschien wel een keuze maken. Daarnaast vind ik het een vorm van competitievervalsing. Stel we moeten uit naar Groene Ster, dan is dat veel lastiger dan thuis tegen Groene Ster. In een eerlijke competitie speel je uit en thuis tegen elkaar.”


Bron: NHD – Robin Kaandorp

ALKMAAR

Trainer Carlo van der Waals (FC Marlène) heeft bedenkingen over nieuwe opzet eredivisie: ’Maar op zich juich ik het wel toe als er eens iets veranderd wordt’

Zaalvoetbaleredivisionisten FC Marlène en White Stones krijgen komend seizoen met een heel nieuwe competitieopzet te maken. In Heerhugowaard leidt dat niet tot groot enthousiasme, in Egmond wordt het plan met meer gejuich begroet.

In de nieuwe opzet bestaat de eredivisie uit zestien clubs in plaats van twaalf en is de competitie verdeeld in een voorfase van twaalf wedstrijden, waarna de beste acht teams in een hele competitie gaan strijden om een plek in de play-offs. De onderste acht doen datzelfde voor handhaving, waarbij de ploeg die bovenaan eindigt in de degradatiepoule ook nog kans maakt op een plek in de play-offs. ,,Of het niveau er beter van wordt, weet ik niet”, stelt White Stones-coach Rogier Bunink. ,,Maar het komt de spanning in ieder geval wel ten goede. Door deze opzet is de kans klein dat een ploeg zes wedstrijden voor het einde nergens meer voor speelt, zoals de laatste jaren vaak het geval was.’’

Nadeel is dat er geloot gaat worden wie er in het eerste deel van de competitie tegen elkaar strijden. Tegen drie ploegen wordt niet gespeeld. ,,Dus de kans bestaat dat je een derby mist. Dat zou wel heel zonde zijn”, aldus Bunink.

Zijn Marlène-collega Carlo van der Waals is het daarmee eens. ,,Dat zijn vaak ook de wedstrijden waar ons publiek mee naar toegaat. Het zou jammer zijn als die wegvallen. Je kunt ook twee keer naar Limburg moeten. Dat is leuk voor dat team daar, maar dan word je als club ook nog eens aardig op kosten gejaagd.”

De trainer van de Heerhugowaarders heeft nog meer twijfels. ,,Positief is dat je meer wedstrijden speelt, maar of de competitie er beter van wordt? Ik had eerlijk gezegd liever een eredivisie van twaalf gehouden. Ik vraag me ook af of alle clubs het financieel gaan volhouden. Daarnaast betwijfel ik of het niveau zo omhoog gaat. Texel is vooral fysiek heel sterk. Alsof je tegen een betonnen muur loopt te voetballen. Maar ik heb in eerste divisie ook vaak tegen Leekster Eagles gespeeld en daar konden wij met het tweede ook goed tegenstand bieden. Maar ja. Het is met meerderheid van stemmen besloten en op zich juich ik het wel toe als er eens iets veranderd wordt. Dan moet je het ook een kans geven.” Het doel van zijn team is ongeacht de opzet al enige tijd duidelijk. ,,Met de selectie die we het komend seizoen hebben moeten we minimaal voor een plek in de play-offs gaan.”

Voor White Stones is de verandering sowieso gunstig, stelt Bunink. ,,Wij hebben er weliswaar een paar goede spelers bij gekregen, maar ik heb niet de illusie dat we bij de eerste acht eindigen. Ik verwacht dus veel spannende wedstrijden in het tweede deel. We treffen dit jaar meer tegenstanders van ons eigen niveau in de competitie, zoals Texel en Leekster Eagles. Daar hebben we in het verleden vaak mooie wedstrijden tegen gespeeld. Dus daar kijk ik wel naar uit.”