NieuwsVeerhuys 1

Interview Najib Taki

By september 3, 2021 No Comments

Nog een week en dan rolt de bal weer in de eredivisie zaalvoetbal. Toch heeft trainer Najib Taki bij Veerhuys nog bergen werk te verzetten.

Bron: NHD – Vincent Schot
HOORN

Veerhuys kent bepaald geen soepele voorbereiding op het nieuwe seizoen. Ook als de bal straks weer rolt in de eredivisie wacht Najib Taki en zijn zaalvoetballers nog veel werk.

Foto: Erik Rietman

Het is een uitdaging, zegt Najib Taki met gevoel voor understatement. De 43-jarige Amsterdammer is net goed en wel binnen bij de club uit Hoorn en nu al staat de eerste wedstrijd voor de deur. Er lopen goede spelers rond en er dient zich jong talent aan, zoveel weet hij inmiddels. Maar waar hij staat met zijn ploeg? Taki heeft geen idee.

Hoewel zvv Den Haag al over zeven dagen op bezoek komt in sportcentrum Vredehof is het niet vreemd. Krap twee weken is Taki immers pas werkzaam bij de club die half augustus hals over kop op zoek moest naar een vervanger voor Antoine Gooyers, de trainer die na jaren trouwe dienst opstapte vanwege te drukke werkzaamheden.

De club kwam uit bij Taki, die zich in de eerste weken van het nieuwe seizoen nog richtte op asv Lebo. Na één seizoen als assistent te hebben gewerkt in de Indonesische profcompetitie keerde Taki bij die Amsterdamse club terug als assistent van trainer Zaid el Morabiti en als hoofd jeugdopleidingen.

Moeilijke weg

,,Ik was er niet mee bezig om weer ergens hoofdtrainer te worden’’, zegt de trainer die eerder ’t Knooppunt naar de titel leidde en werkte bij Tigers Roermond. ,,Toen Veerhuys belde was ik dan ook verrast. Er spelen niet veel clubs in de eredivisie en al helemaal niet in de buurt. Dus ging ik erover nadenken én in gesprek met Lebo, waar ik mijn woord al aan had gegeven. De mensen van de club gunden mij deze stap en toen heb ik ja gezegd.’’

Foto: Erik Rietman

Hij koos ermee voor de moeilijke weg. Lebo kende geen geheimen meer voor iemand die er, eerst als speler en later als trainer, zo’n vijftien jaar rondliep. In Hoorn is alles nieuw. ,,Ik wist dat Veerhuys een club is met veel historie, maar welke spelers er rondliepen? Nee, dat wist ik niet. Vorige week heb ik dan ook vooral geobserveerd.’’

Goals tegenhouden

Dat hij met zijn spelers nog niet de diepte in is gegaan zal zichtbaar zijn als het seizoen van start gaat. Verwacht geen ploeg die opeens een heel ander spelletje speelt, waarschuwt Taki. Of het zou moeten zijn dat er wat dichter tegen het doel van keeper Marcel Ons aan gespeeld wordt. ,,De tijd is tekort om de hele club op z’n kop te zetten. Ik weet nog niet waar we staan, voetballend én conditioneel niet. Dat zie je pas echt in wedstrijden. We gaan dus gewoon beginnen en gaandeweg moet blijken waaraan we moeten werken. Lastig, maar het is wat het is. Om na een paar wedstrijden al niet op een onoverbrugbare achterstand te staan, is het vooral belangrijk dat we goals tegenhouden.’’

Lange break

Foto: Erik Rietman

Voor Veerhuys en Taki is het prettig dat de eredivisie dit seizoen lang stil ligt vanwege het EK zaalvoetbal, dat begin 2022 in Nederland wordt gehouden. ,,Dat zorgt voor een break van een maand of twee’’, rekent de trainer voor. Het biedt hem de kans om de tijd in te halen die nu verloren ging. ,,Je kunt het een nieuwe voorbereiding noemen.’’

Oefenduels

Woensdag speelde Veerhuys de eerste oefenwedstrijd onder leiding van Taki. Op vreemde bodem werd het 3-5 tegen Volendam. Vrijdagavond is OACN Boys in Hoorn de laatste sparringspartner voordat de competitie begint. Voor de komst van Taki oefende Veerhuys ook twee keer. Er werd gewonnen van White Stones (6-1) en zvv Nieuweboer (5-2).