Degradatie een feit

 

Bron: NHD

Zeemacht gooit Veerhuys hardhandig uit de eredivisie

Foto: Marcel Rob
Troostende woorden van Zeemacht-speler Lars Weistra (links) voor Jorg Ooievaar nadat de degradatie van de Hoornse club een feit is.

De zaalvoetballers van Veerhuys spelen volgend seizoen in de eerste divisie. De Hoornse formatie moest vrijdagavond in eigen huis de 4-1 nederlaag repareren die vorige week in Den Helder werd geleden tegen Zeemacht, maar een goed resultaat zat er geen moment in. Sterker nog, de eerstedivisionist poetste de geelhemden met 2-9 van het plankier en stoot volkomen terecht door naar de finale van de play-offs om lijfsbehoud. Hierin maakt Zeemacht met ZVV Eindhoven uit wie de lege plek inneemt die Veerhuys achterlaat op het hoogste niveau.

Voor Veerhuys betekent het een einde van de voetbaljaargang die in schril contrast staat met het eerste deel van het seizoen. Daarin voetbalde de ploeg fris van de lever en verraste het vriend en vijand met een plekje in de top van de stand. Na de break echter volgde een slechte reeks en zakte de ploeg steeds verder weg, totdat het uiteindelijk dus onder de streep terecht kwam.

Nadat het in de eerste ronde van de nacompetitie nog goed ging tegen Leekster Eagles bleek Zeemacht een te hoge horde om te nemen. Op vreemde bodem was Veerhuys vorige week voor rust nog de betere van de twee, maar liep het na de pauze in de Helderse messen. De voortekenen dat de schade die hierbij werd opgelopen in de return nog zou worden weggepoetst waren vrijdagavond al slecht.

Donderdagavond liep Mark Zwagerman op het veld een stevige enkelblessure op toen hij met Hollandia in de nacompetitie speelde tegen Quick’20, Odinga Nimako zag vorige week rood en was dus geschorst en tot overmaat van ramp begon Younes Daari ziek aan de wedstrijd. Toen de gasten binnen een kwartier op een 1-3 voorsprong kwamen, was het duel dan ook eigenlijk al gespeeld. Dat Daari halverwege in de kleedkamer achterbleef, Mo Darri, die eindelijk terugkeerde van een slepende knieblessure, toch onvoldoende hersteld bleek om alweer een hele wedstrijd te spelen en Jorg Ooievaar twee minuten na de pauze mocht inrukken met een rode kaart maakte de opdracht er niet gemakkelijker op.

Geen geloof

,,In de kleedkamer zeiden we nog tegen elkaar dat het nog niet gedaan was’’, blikt doelman Barry de Wit terug op de rust. Het geloof, zo moet hij bekennen, was er toen alleen al niet meer. Ook niet bij hem. ,,We kwamen heel snel op een 1-3 achterstand. Dan proberen we het met een meevoetballende keeper, iets waarop we van de week nog getraind hebben, maar dat pakte niet goed uit. Dus stond het bij rust al 2-5. Aan de gezichten kon je toen al zien dat niemand er meer in geloofde.’’

Eenmaal terug op het veld werd het pijnlijk zichtbaar. Stelde Veerhuys in het eerste bedrijf de prima spelende keeper Willem de Vreugd nog regelmatig op de proef, na de pauze was er geen geloof, strijd én gevaar meer. De ploeg liet zich als een mak lammetje naar de slachtbank leiden. ,,Op het einde gaven we de goals zelfs weg zonder te verdedigen. Daar kan ik wel boos om worden’’, aldus De Wit. ,,Maar toen was het natuurlijk allang gespeeld.’’

Gitzwart einde

En dus kreeg het seizoen voor Veerhuys een gitzwart einde terwijl het er lang juist rooskleurig uitzag. In de eerste seizoenshelft immers draaide de ploeg bovenin de stand mee. Een slechte reeks in het tweede deel deed de ploeg afzakken richting de degradatiezone. ,,FC Eindhoven pakte na de winterstop veel punten en ging ons op het allerlaatst voorbij’’, baalt De Wit. ,,We hebben 26 punten gehaald, dat was vorig jaar ruimschoots genoeg om veilig te zijn.’’

Dit jaar was daar meer voor nodig. En dus moesten de meubels worden veiliggesteld via de nacompetitie. Het is een route waarmee de club niet onbekend is, maar waar het dit jaar rommelig aan begon omdat er pal voor de start hiervan afscheid werd genomen van coach Antoine Gooyers. De Wit was niet blij met dit besluit van de club. ,,Geen handig moment, zo vlak voor de belangrijkste fase van het seizoen. Toch hield ik vertrouwen in de groep dat we het zouden redden. Balen dat het niet is gelukt.’’

Veerhuys-Zeemacht 2-9.

8. David 0-1, 9. Darri 1-1, 13. Albert 1-2, 15. Albert 1-3, 18. Darri 2-3, 19. Albert 2-4, 20. Weistra 2-5, 25. Albert 2-6, 33. Petronia 2-7, 36. Bos 2-8, 40. Wassenburg 2-9.


Bron: hoornsdagblad.nl

Degradatie een bittere pil voor HV/Veerhuys

HOORN – In de eigen Vredehof is HV Veerhuys er niet in geslaagd om de finaleronde in de nacompetitie te bereiken. Na de 4-1 nederlaag tegen Zeemacht van vorig weekend beleefde de Hoornse ploeg afgelopen vrijdagavond een teleurstellende avond tegen de Helderse ploeg, 2-9.

Na 22 minuten was de wedstrijd voor Jorg Ooievaar al afgelopen. De speler moest met rood inrukken nadat de bal tegen zijn arm, die hij langs zijn lichaam had, kreeg. Het betekende dat de speler die in de beginfase veel kansen creëerde vanaf de zijlijn moest toekijken hoe zijn ploeg ten onder ging. ‘Ik kon vanuit de hoek van de zaal toekijken en ik zag dat het niet liep. Ballen gingen op de paal of net naast.’ zei Ooievaar. Op het moment dat hij naar de kleedkamers liep was al duidelijk dat Veerhuys flink aan de bak moest in de tweede helft. ‘We begonnen goed, maar stonden bij de rust al ver achter. Na rust wilden we vol gas, we wisten dat we zes doelpunten konden maken.’

Foto: Ferry Hoks

Plaaggeest
Eén van de namen bij de bezoekers was Lars Weistra, die in het verleden bij FC Marlène actief was. Na acht minuten bewees hij zijn waarde door een voorzet bij de tweede paal binnen te schieten, al trok Younes Daari de stand al snel gelijk. De Helderse ploeg loerde veelal op de counter, iets wat meerdere keren een doelpunt opleverde. Bij Zeemacht was vooral David Albert een ware plaaggeest voor de Hoornse ploeg door in een tijdsbestek van vijf minuten tijd drie doelpunten voor zijn rekening te nemen. Stuk voor stuk waren het fraaie treffers van de speler die een belangrijk wapen was voor de eerstedivisionist die nog kans maakt op promotie. Met name zijn derde was een mooi doelpunt. Vlak na de aansluitingstreffer van Mo Darri (2-3) wist Albert uit de omschakeling de bal in de verre hoek te werken.

Comfortabel
Doordat Weistra in de laatste minuut voor rust profiteerde van het ‘powerplay’ dat Veerhuys hanteerde door de bal van eigen helft in het lege doel te schieten leek het onbegonnen werk voor de Hoornse ploeg. Dat bleek ook toen de gastheer na rust met Dennis Pals nog altijd met een vijfde veldspeler speelde.

De 2-6 kwam eveneens op naam van Albert. Nadat hij Mo Darri de bal afhandig maakte stiftte hij de bal vakkundig over keeper Barry de Wit, waarna Jordy Bos het leed voor HV Veerhuys met twee doelpunten nog wat vergrootte. ‘Zij hebben slimmer gespeeld. Dit voelt echt heel rot’, baalde Ooievaar na afloop. ‘We begonnen goed, maar daar koop je nu niets meer voor. Dit is een bittere pil.’

HV Veerhuys – Zeemacht 2-9 (2-5)
9. 0-1 Lars Weistra
9. 1-1 Dennis Pals
14. 1-2 David Albert
15. 1-3 David Albert
18. 2-3 Mo Darri
19. 2-4 David Albert
20. 2-5 Lars Weistra
25. 2-6 David Albert
33. 2-7 Adri Petronia
36. 2-8 Jordy Bos
39. 2-9 Jordy Bos

Reageren niet meer mogelijk.